گفت‌وگو با دکتر شاهرخ مهدوی، دبیر کل انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران

اشتراک در شبکه‌های اجتماعی
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

از تولد انجمن با مشقت‌های ثبت تا تجاری‌سازی طرح‌های فناورانه

دبیر کل انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران با اشاره به مشقت‌های موجود برای ثبت این انجمن از این‌که چطور رویه‌ها برای اعضاء تسهیل شدند و نیز از تجاری‌سازی طرح‌های فناورانه سراسر کشور گفت.

به گزارش روابط‌ عمومی انجمن شرکت‌های دانش‌بنیان حوزه سلامت تهران، دکتر شاهرخ مهدوی با روایت نحوه شکل‌گیری این انجمن از فعالیت‌های انجمن‌ و خدمات ارائه‌شده به اعضاء و اقدامات پیش‌ روی انجمن پس از برگزاری مجمع می‌گوید.

انجمن‌های دیگر به تبع ما توانستندثبت قانونی‌شان را بگیرند

دبیر کل انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران با ارائه تاریخچه‌ای از چگونگی شکل‌گیری این انجمن و آغاز همکاری خود با آن بیان کرد: انجمن شرکت‌های دانش بنیان حوزه سلامت تهران در دی‌ماه سال ۹۶ با حمایت اتاق بازرگانی صنایع، معادن و کشاورزی تهران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف حمایت از شرکت‌های دانش بنیان حوزه سلامت و همچنین شرکتهای نوپای این حوزه  تشکیل شد. این انجمن بعد از طی کردن مراحل اداری مربوطه در تیرماه ۹۷ در اختیار بنده، به عنوان مدیر اجرایی انجمن قرار گرفت. وظیفه اصلی اینجانب به عنوان مدیر اجرایی هموارسازی مراحل اداری برای ثبت قانونی انجمن و نیز برگزاری جلسات هیئت مدیره به منظور تعیین خط مشی لازم برای فعالیت‌های انجمن و سایر امور اجرایی انجمن  بود.

او سپس گفت: هیئت مدیره انجمن متشکل ازمتخصصان سرآمد حوزه فناوری سلامت  چون دکتر حسین وطن‌پور، جناب آقای ناصرریاحی، دکتر سعید ملکی، مهندس  محمد رضا کمپانی، دکتر بهروز حاجیان‌طهرانی، دکترعلیرضا  احمدیان (که خیلی زود به دلیل مشغله‌ کاری در دانشکده فناوری های نو پزشکی ازجمع انجمن جدا شدند)، دکتر علی اسلامی‌فر و دکترحسین کیانی، دکترسید ابوالفضل پ ابوالفضلی و دکتر علی علیزاده (که به عنوان اولین دبیر انجمن در اولین جلسه هیئت مدیره در همان دی‌ماه ۹۶ منصوب شدند و جا دارد تا من از زحمات ایشان و خصوصا برای زحمات اولیه‌شان جهت بسترسازی فعالیت‌های انجمن تشکرنمایم) و خانم مهندس الهه یزدانی بود. 

لذا سال ۹۷ در انجمن بر منوال مشقت‌هایی فراوانی که در اداره ثبت شرکتها وجود داشت گذشت (به دلیل این‌که اداره ثبت با پدیده‌ای جدید که همان تشکل‌های جدیدی بودند که نه از وزارت کشور مجوز داشتند و نه از سازمان هایی مثل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یا وزارت علوم ، مواجه بود ) .اتاق بازرگانی و وزارت بهداشت اساسنامه‌ای را تنظیم کرده بودند که طی آن می‌خواستند از بخش خصوصی در قالب یک تشکل حمایت کنند، اما ما توسط یک تیم از وکلای مجرب و به کمک اتاق بازرگانی تهران در نهایت توانستیم این تشکل را در اداره ثبت شرکتها  به ثبت برسانیم. 

دکتر مهدوی با بیان این‌که انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران، نخستین انجمن از انجمنهای مورد حمایت اتاق بازرگانی بود که به عنوان یک موسسه غیرانتفاعی توانست در اداره ثبت شرکتها  به ثبت برسد اظهار کرد: همین امر باعث شد که بعد از ما انجمن‌های دیگری هم که پس از ما تاسیس شدند، مثلا انجمن صنایع آزمایشگاهی، انجمن نورپردازی حرفه ای و … به تبع ما بتوانند ثبت قانونی‌شان را از اداره‌کل ثبت شرکت‌ها بگیرند. چرا که اگر ما نمی‌توانستیم ثبت قانونی‌مان را بگیریم، امروزه عملا فعالیت انجمن با اما و اگر مواجه بود. پس از این‌که این بسترسازی در سال ۹۷ انجام شد، ما در تیرماه ۹۸ توانستیم همایشی را در هتل ارم تهران برگزار کنیم و از شرکت‌های نوپا، شرکت‌های دانش بنیان حوزه سلامت، شتابدهنده‌ها و مقامات دولتی مرتبط با حوزه دارو و درمان  و تجهیزات پزشکی دعوت کردیم و ضمن برگزاری همایش پرسش و پاسخ از مسولان ذیربط صورت گرفت و عملکرد فعالیت انجمن برای 300 شرکت مدعو نیز بیان گردید.

رویه‌هابرای شرکت‌های عضو انجمن تسهیل شد

دبیر کل انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران با اشاره به این‌که این انجمن، تنها انجمنی‌ست که دو بازرس اصلی و یک بازرس علی‌البدل دارد و به این ترتیب اطمینان بیشتری به اعضای خود داده است بیان کرد: ما مصوب کردیم که چون این شرکت‌ها اغلب نوپا هستند، از پرداخت حق عضویت  و ورودیه معاف باشند .

وی سپس گفت: در ادامه کار با نظر هیئت مدیره محترم و بنا بر مشغله‌های آقای دکتر علیزاده و استعفای ایشان، از طرف هیئت مدیره تصمیم گرفته شد که بنده (که یک سال به عنوان مدیر اجرایی مشغول به کار بودم) به عنوان دبیرکل انجمن مشغول به کار شوم. و بنده عملا از دی‌ماه سال گذشته(سال ۹۸) به طور رسمی و به طور غیررسمی از همان مرداد98 به عنوان دبیرکل  انجمن مشغول فعالیت بودم.

دکتر شاهرخ مهدوی در ادامه درخصوص فعالیت‌های انجام‌شده در انجمن بیان کرد: در این مدت با نظر هیئت مدیره فعالیت‌های انجمن را دسته‌بندی کردیم چرا که معمولا فعالیت‌های انجمن‌ها در قالب آموزش، برگزاری رویدادهای مرتبط، برگزاری نمایشگاه، چاپ آثار و … انجام می‌شود. منتها با توجه به وضعیت اقتصادی کشور و نیز پاندمی کرونا برگزاری رویدادها و نمایشگاه‌ها عملا از حیطه کاری انجمن به طور موقت کنار گذاشته شد و در عوض فعالیت‌های جدیدی اضافه شند..

او با بیان این‌که باید رویه‌ها را برای شرکت‌های عضو انجمن آسان تر می گردید  و خدمتی به شرکتهای عضو ارایه میشد اظهار کرد: به این منظور، مذاکراتی با چندین نهاد و سازمان مثل سازمان غذا و دارو، صندوق شکوفایی و نوآوری، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مجمع شهرداران آسیایی، بانک رفاه کارگران، انجمن جوانان کارآفرین استان تهران، پردیس  بین الملل کیش دانشگاه صنعتی امیرکبیر، شرکت کارافام (در زمینه ثبت اختراع و پتنت)، شرکت تی اچ ال (در زمینه صادرات)، اتاق بازرگانی ایران و عمارات متحده عربی ، شرکت هامون پیشرو، شرکت oasis  (در زمینه صادرات)، و چندین سازمان دولتی و غیردولتی دیگر را شروع کردیم تا نخست، با مذاکره با سیستم‌های دولتی بتوانیم رویه‌ها را آسان‌تر کنیم و بتوانیم خدماتی را برای این شرکت‌های نوپا نیز فراهم کنیم.

فناوران و سرمایه‌گذاران را در کنار یکدیگر قرار دادیم

دبیر کل انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران در بخش دیگری از این گفت‌وگو با اشاره به شکل‌گیری سه کمیته(کمیته کسب و کار، کمیته تجاری‌سازی و کمیته توانمندسازی) در انجمن بیان کرد: ثروت یک شرکت دانش بنیان، محصول دانش بنیان آن است و اگر نتواند آن را بفروشد، طبیعتا چرخه تولیدش متوقف می‌شود و نمی‌تواند مجدد تولیدات داشته باشد و عملا با شکست مواجه می‌شود. لذا ما بحث صادرات را در کمیته کسب و کار پیش بردیم و با همکاری برخی شرکت‌های توانستیم بسترسازی لازم را برای صادرات محصولات شرکت‌های دانش بنیان‌مان به کشورهای خارجی فراهم کنیم. همچنین در حال ایجاد یک بستر نرم افزاری قوی و مطمن هستیم تا شرکتهای عضو بتوانند محصولات خود را از این طریق نیز به بازار عرضه نمایند.

در کمیته توانمندسازی بر آموزش تمرکز کردیم، آموزش را در دو حوزه مدیریت مالی برای مدیران غیرمالی و  آموزش در حوزه ارتباط موثر شرکت‌های دانش بنیان (توسط مدرسی در حوزه روانشناسی صنعتی) برنامه‌ریزی و اجرا نمودیم . طرح رتبه بندی شرکتهای عضو در راستای توانمند سازی نیز در این کمیته در دست بررسی می باشد.

اما در کمیته‌ تجاری‌سازی انجمن که قبلا جلساتش  توسط دفتر توسعه فناوری وزارت بهداشت انجام می‌شد، تا کنون ۱۱ جلسه  در انجمن برگزار شده و طی این جلسات که سه دوره آن به صورت حضوری و هشت دوره آن مجازی بوده، ما موفق شده‌ایم فناوران و سرمایه‌گذاران را در کنار هم قرار دهیم.

وی در توضیحی درباره رویکرد کمیته تجاری‌سازی انجمن افزود: طرح‌های فناورانه و نوآورانه حوزه سلامت طی دو مرحله  توسط رئیس کمیته تجاری‌سازی و اینجانب بررسی می‌شود و طرح‌هایی که صلاحیت لازم جهت شرکت در این جلسات را داشته باشند، انتخاب می‌شوند و فناوران در آن جلسه یا رویداد طرح‌های‌شان را ارائه می‌کنند و سپس  در صورت مورد علاقه واقع شدن سرمایه گذار ، جلساتی بین انجمن، سرمایه‌گذار و فناور برگزار می‌شود.

خدمات انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران ملی است

او در ادامه گفت: ما توانسته‌ایم تا کنون چندین طرح را به مرحله تجاری‌سازی برسانیم؛ سرمایه‌گذاری‌های خوبی را به بار نشانده‌ایم و حتی در خصوص پخش محصولات به موفقیت‌های خوبی دست پیدا کرده‌ایم چون کسانی که به ما مراجعه می‌کنند صرفا پول نمی‌خواهند بعضا به دنبال پخش محصولات‌شان و بعضی دیگر به دنبال برندینگ هستند و حتی برخی خواهان حمایت معنوی و شناسانده شدن هستند ، لذا از حیث موفقیت در درجه ای بالاتر از نرم های معمول در کمیته تجاری سازی قرارگرفته ایم.

دکتر شاهرخ مهدوی با اشاره به بخشی دیگر از سایر فعالیت‌های انجام‌شده توسط انجمن در مدت اخیر بیان کرد: در این بین، تفاهمنامه‌ای هم با فن‌بازار ملی امضا کرده‌ایم و به عنوان کارگزار رسمی فن‌بازار ملی در حوزه سلامت معرفی شده‌ایم. انجمن در آبان‌ماه ۹۸ در نمایشگاه چابهار که توسط فن‌بازار ملی برگزار شد، شرکت کرد و قرار است از این پس رویدادهایی که در این حوزه برگزار می‌شوند با حمایت انجمن باشند. ضمن این‌که ما توانسته‌ایم نیازهای فناورانه صنایع را پیگیری کنیم، یکی از نیازهای مهمی که در این حوزه برآورده کرده‌ایم تولید یک میلیون گان (لباس محافظتی کرونا) توسط یک شرکت نوپا بوده است.

دبیر کل انجمن همچنین با بیان این‌که بسیاری از طرح‌ها در کمیته تجاری‌سازی انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران از شهرهای دور هستند گفت: شرکت‌هایی که در انجمن عضو هستند هم شرکت‌های بسیار قدری مثل پیشتاز طب زمان، روناک دارو، درمان‌آرا، مدوک زیست، داروسازی آریا و … هستند و هم شرکت‌های نوپایی که در مراکزرشد و فناوری و در پارک‌های فناوری مشغول فعالیتند. با این حال و با وجود این‌که ما تشکلی ثبت‌شده در حوزه استان تهران هستیم اعضای رسمی مان از حوزه استان تهران اما خدمات‌مان برای بحث تجاری‌سازی، صادرات و … ملی است.

او افزود: انجمن در حال حاضر ۱۰۰ عضو دارد که از این تعداد ۸۰ عضو رسمی (در استان تهران) و ۲۰ عضو به صورت افتخاری هستند. با عنایت به این‌که ما کماکان حق عضویتی دریافت نمی‌کنیم، از شرکت‌های دانش بنیان، استارتاپ‌ها و شتابدهنده‌ها دعوت می‌کنیم که عضو انجمن بشوند تا بتوانیم با هم بهتر کار کنیم. همچنین از تمام فناوران سراسر کشور که طرح‌های نوآورانه و فناورانه‌شان را هم در جهت صادرات و هم در جهت طرح در کمیته تجاری‌سازی به ما معرفی کنند و از اعضای‌مان تقاضا داریم تا جهت بهبود و ارتقاء سطح کیفی آموزشی‌شان در دوره‌های آموزشی انجمن شرکت فعالانه داشته باشند. همچنین ما با مرکز آموزش اتاق بازرگانی تهران هم تفاهمنامه‌ای داریم که طی آن دوره‌های مشترکی را با اتاق بازرگانی تهران برگزار می‌کنیم، دوره‌هایی که آن‌ها به ما معرفی می‌کنند و ما به اعضای‌مان با تخفیف‌های ویژه معرفی می‌کنیم. علاوه‌بر این ما توانستیم با شرکتی که در زمینه تولید پوشاک فعالیت دارد، هماهنگی داشته باشیم و تعدادی کالابرگ تخفیف‌دار جهت خرید البسه اداری برا اعضای‌مان تهیه کنیم که در اختیارشان قرار گرفته است.

تشکیل هسته روابط عمومی و چند توافق‌نامه

دکتر شاهرخ مهدوی سپس یکی از کارهای مهم صورت گرفته در انجمن را تاسیس هسته روابط عمومی دانست و بیان کرد: هسته روابط عمومی تشکیل شد تا بتوانیم تعاملات‌مان را هم با شرکت‌ها و هم با سازمان‌ها بیشتر پیگیری کنیم و نیز مصاحبه‌هایی را با اعضای محترم هئیت مدیره انجمن داشته باشیم و همچنین شرکت‌های دانش بنیان موفقی را که در این حوزه هستند، معرفی کنیم و علاوه‌بر این بتوانیم فعالیت‌های انجمن را نشان دهیم، به این منظور در همان سال ۱۳۹۸ هیئت مدیره انجمن در اردیبهشت ماه مصوب کرد که روابط عمومی در انجمن پا بگیرد و ابتدا از کمک سرکار خانم مجدی استفاده می‌کردیم اما از اوایل سال ۱۳۹۹ یک تیم روابط عمومی شامل سرکار خانم حیدری (به عنوان کارشناس انجمن) و سرکار خانم نظرمحمدی و سرکار خانم بیگدلی به ما کمک می‌کنند که جا دارد در این‌جا از هر سه بزرگوار تشکر کنم که در این مسیر ما را یاری می‌دهند.

او همچنین گفت: در تفاهنامه‌ای که با پردیس کیش دانشگاه صنعتی امیرکبیر داشته‌ایم، در حاشیه آن من قولی را گرفتم مبنی بر این‌که کلینیک سلامت در یکی از برج‌های فناوری دانشگاه صنعتی امیرکبیر تاسیس شود و انجمن متولی آن باشد. با توجه به این‌که دانشگاه امیرکبیر، دانشگاهی کاملا پیش رو در عرصه فناوری است، ایده من بر آن بود  که کلینیک را در دانشگاه راه بیندازم و برای تعامل مستقیم با مراکز رشد و نوآوری مستقر در دانشگاه صنعتی امیرکبیر ،که طرح‌ها مستقیما و بی‌واسطه در اختیار ما قرار بگیرد و بتوانیم سریع‌تر آن‌ها را به جریان بیندازی و سرمایه گذاران و شرکتهای قدر فناور حوزه سلامت را بیشتر و سریعتر به این شرکتها نزدیک نماییم..

دبیر کل انجمن شرکت‌های دانش بنیان سلامت تهران در ادامه اظهار کرد: علاوه‌بر این با مجمع شهرداران آسیاسی هم به این توافق رسیدیم تا طرح‌هایی که در حوزه سلامت شهری کارایی دارند ، با توجه به این‌که این مجمع با ۵۴ پایتخت آسیاسی و … در ارتباط هسترا به آن‌ها معرفی کنیم و همچنین با آن‌ها به این توافق رسیدیم که در زمینه گردشگری سلامت فعالیت کنیم؛ هم محققین خارجی از دستاوردهای فناورانه نوآورانه پارک‌های سلامت فناوری ایران با کمک مجمع شهرداران آسیایی و انجمن بازدید داشته باشند و هم بتوانیم متخصصین‌مان را برای دوره‌های تکمیلی یا دوره‌هایی که شاید هنوز در ایران پایه‌گذاری نشده به خارج از کشور ببریم و امیدواریم که در اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۰ اولین تور تخصصی در کشور ایتالیا در حوزه دندان‌پزشکی را با همکاری این مجمع برگزار کنیم.

جوان‌گرایی ضمن توانمندسازی

دبیر کل انجمن  همچنین در این گفت‌وگو در پاسخ به پرسشی در خصوص فعالیت‌های پیش روی انجمن پس از برگزاری مجمع اسفندماه سال جاری بیان کرد: اعتقاد شخصی من، ایجاد فرصت‌های برابر برای همه است و اعتقاد راسخ آقای دکتر وطن پور و جناب آقای ریاحی بر جوان‌گرایی ضمن انتقال تجربه ، جهت توانمندسازی انجمن است. قطعا با این دو هدف ما این فرصت را برای تمام شرکت‌های عضومان که حائز شرایط لازم جهت ورود به انتخابات انجمن باشند، فراهم می‌کنیم تا بتوانند درهیات مدیره انجمن حضور پیدا کنند، هر چند این انجمن همیشه برآن بوده تا با سیاست درهای باز از نظرات سودمند متخصصان و فناوران بهره بببرد.

او در پایان گفت:  امیدواریم که در دوره آتی، بهتر از دوره فعلی بتوانیم اهداف انجمن را محقق کنیم. و بتوانیم آن‌چه بزرگان این صنعت برای شرکت‌های دانش بنیان و برای رشد و توسعه این شرکت‌ها در نظر دارند محقق کنیم. همچنین عطف به فرمایش جناب آقای ریاحی، جای یک شتابدهنده در انجمن خالی‌ست. یعنی ما عملا در انجمن کار یک شتابدهنده را انجام می‌دهیم؛ البته نه به طور رسمی. اگر بتوانیم در انجمن یک شتابدهنده داشته باشیم قطعا هم به کمک شرکت‌های دانش بنیان بهتر خواهیم شتافت و هم ارتقاء و رشد این شرکت‌ها و فناوران را در حوزه ملی شاهد خواهیم بود.

فاطمه نظر محمدی- خبرنگار حوزه روابط عمومی انجمن شرکتهای دانش بنیان حوزه سلامت تهران

به بالای صفحه بردن